Pensiunea Muskatli Panzio prin localizarea ei va ofera acces la nenumarate atractii turistice. Stufarisul de la Sic/Lacul Stiucii Sacalaia/Castelul Bánffy din Bontida/Catedrala Armeano Catolica din Gherla







Stufarisul de la Sic
Stufarisul de la Sic/Lacul Stiucii Sacalaia sunt doua dintre atractiile oferite de natura, ambele rezervatii naturale
Stufarisul de la Sic – o rezervatie naturala de interes national situat in Bazinul Fizesului care este supranumit si Delta Transilvaniei. Surprinde prin complexitatea peisajului, fiind una din zonele cele mai diverse din tara, cuprinzand atat zone umede, lacuri, iazuri, stufarisuri intinse, paduri diverse, saraturi, dar si pajisti stepice.
Stufarisul de la Sic este una dintre cele mai frumoase si apreciate rezervatii naturale de la noi din tara. Stufarisul de la Sic este interesant prin prisma faptului ca aici se afla cea mai mare intindere de stuf din Romania, dupa Delta Dunării. Stufarisul de la Sic este casa, loc de cuibarit sau hibernare pentru numeroase pasari si alte animale. De aceea, rezervatia a mai capatat numele de Delta Clujului sau Delta Transilvaniei.
Lacul Stiucii Sacalaia
Lacul Stiucii se afla pe o veche exploatare de sare, sub care se afla filonul masiv de sare care traverseaza portiunea Dej-Turda, insa, in prezent, apele sale sunt dulci datorita colmatarii, care impiedica apa sa vina in contact cu sarea. Este considerat cel mai adanc lac din Campia Transilvaniei, datorita tectonicii si proceselor de dizolvare in sare. Lacul Stiucii este considerat un monument al naturii din mai multe motive. Pe langa marimea si adancimea sa, este si singurul lac din Romania pe suprafata caruia se dezvolta plaurul (formatiuni de stuf plutitoare), la fel ca in Delta Dunarii








Castelul Bánffy din Bontida
Castelul Bánffy – situat la doar 8 km de Sic, a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy in comuna Bontida, judetul Cluj, recent facandu-se cunoscut prin festivalul Electric Castle, care are loc in fiecare an in luna iulie.
Catedrala Armeano-Catolica Gherla
In contrast cu exteriorul, interiorul catedralei este un spaţiu unitar în stil baroc matur. Picturile murale actuale ale bisericii au fost realizate in campania de restaurare din anii 1930, fiind opera pictorului Ferenc Herczeg. Aceasta este una dintre cele mai mari catedrale armene din lume.
Catedrala Armeano-Catolică din Gherla adapostește o comoara de cateva milioane de dolari: este o pictură în ulei realizata de celebrul pictor flamand Peter Rubens si se numeste „Coborarea lui Isus de pe Cruce”. In Romania exista doar 3 tablouri atribuite lui Rubens: două la Muzeul Brukenthal din Sibiu, iar cel de-al treilea în catedrala Armeano-Catolica din Gherla.




Puteti face o rezervare simplu si rapid aici